Beleggen in zilver

Beleggen in zilverMeer dan alleen beleggen in sieraden

Zilver is de afgelopen jaren steeds populairder geworden onder beleggers, dat is ook niet gek aangezien de prijs de laatste jaren enorm is gestegen, in 2006 noteerde de prijs nog rond de € 6,- en begin 2011 was dat maar liefst
€ 50,-.

Deze bijzondere stijging wordt o.a. veroorzaakt door de oplopende vraag naar zilver en uitputtende zilvermijnen die daar tegenover staan. Zilver wordt voor diverse doeleinden gebruikt, denk aan bijvoorbeeld sieraden, maar grotendeels voor de industrie, zilver is bijvoorbeeld verwerkt in veel computeronderdelen en andere elektronica.

De vraag naar zilver overstijgt momenteel het aanbod ervan, anders dan bij goud wordt zilver (nog) niet hergebruikt, dit is echter noodzakelijk als de huidige vraag in stand blijft of groeit.
Voor veel beleggers is dit een beweging om van te dromen, maar op welke manieren kan je beleggen in zilver? Hieronder nemen we een aantal mogelijkheden door.

Kopen van fysiek zilver

De meest voor de hand liggende manier is het kopen van fysiek zilver het probleem hierbij is echter dat u zelf onderzoek moet doen naar hetgeen u wilt gaan kopen, wat is de samenstelling van bijvoorbeeld een zilveren munt, is de prijs die gevraagd reëel.

Daarnaast moet u ook zelf voor opslag, beveiliging en verzekering zorgen, maar ook moet u zelf op zoek naar een koper van uw zilver op het moment dat u wilt verkopen.

Zilver tracker/etf

Een andere mogelijkheid om op de zilverprijs te speculeren is via een tracker, op deze manier kunt u een op een profiteren van een stijgende zilverkoers zonder dat u het edelmetaal in uw bezit heeft. Trackers zijn verhandelbaar op de effectenbeurs.

U kunt trackers via de meeste Nederlandse brokers aanschaffen, houdt er echter rekening dat zij u transactiekosten in rekening brengen voor elke transactie die u doet. Daarnaast worden er ook vaak bewaarkosten gerekend voor uw beleggingen.

Handelen in zilver met een hefboom

Mocht de beweging van zilverkoers u niet snel genoeg gaan dan kunt u ook met een hefboom speculeren op de zilverkoers.

Bijvoorbeeld met behulp van turbo’s, speeders, of sprinters. Dit zijn producten die door banken zijn ontwikkeld en u in staat stellen om met een hefboom te speculeren op een bepaalde beweging van de koers, het is mogelijk om zowel op een stijgende als een dalende koers te speculeren.
Het mag voor zich spreken dat er gigantische winsten behaald kunnen worden met dergelijke producten, daar staat echter tegenover dat de verliezen ook aanzienlijk kunnen zijn.

 

Gepubliceerd/update op 16 september 2011

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.