Beleggen in vastgoedfondsen

Beleggen in vastgoedfondsen

Vastgoedfondsen

Het is door middel van vastgoedfondsen mogelijk om in vastgoed te beleggen zonder zelf ook daadwerkelijk vastgoed aan te kopen. Hierdoor kan met relatief kleine bedragen toch in vastgoed worden belegd.

Van de inleg in de vastgoedfondsen wordt door de fondsen onroerend goed zoals woningen, winkels, kantoren en vakantiebungalows gekocht.
Het uitgebreide aanbod en het relatief hoge dividend zijn de belangrijkste voordelen.

Beleggen in vastgoed

Bij het beleggen in vastgoed is er in de meeste gevallen sprake van relatief minder risico dan bij bijvoorbeeld het beleggen in aandelen, terwijl het toch een aardig rendement kan opleveren.

De meest eenvoudige manier is het direct aankopen van vastgoed waar vervolgens in gewoond kan worden of verhuurd kan worden aan derden, maar het is ook mogelijk en vaak een stuk eenvoudiger om in een vastgoedfonds te beleggen.

Beleggen in een vastgoedfonds

Vastgoedfondsen beleggen in allerlei onroerend goed zoals huizen, appartementen, winkels en kantoren. Het fonds verzorgt de aan- en verkoop, de huurstromen, alle administratieve handelingen enz..

Onder de vastgoedfondsen is er een enorme keuze.
Zo is het mogelijk om alleen in Nederland te beleggen, maar ook buitenlandse beleggingen behoren tot de mogelijkheden. Het is daarnaast mogelijk om te kiezen voor bijvoorbeeld alleen kantoorpanden of vakantiewoningen. Indien er voor een vastgoedfonds wordt gekozen met een goede spreiding verlaagt ook dit in de meeste gevallen het risico t.o.v. direct zelf beleggen in vastgoed.

De voordelen van een vastgoedfonds

Het belangrijkste voordeel van het beleggen in een vastgoedfonds is het dividend. Dit is vaak hoger dan bij andere beleggingen door de vaste inkomsten uit de verhuur van het vastgoed.
Daarnaast is het aanbod erg uitgebreid. Hierdoor is het mogelijk zeer goed gespreid te beleggen en alleen die fondsen te kiezen die aansluiten bij de eventuele wensen.
Ten derde zijn er doorgaans gelouterde experts aan het werk bij de vastgoedfondsen die precies weten waar de kansen in de markt liggen. Deze houden dagelijkse de laatste ontwikkelingen in de sector in de gaten en kunnen hierdoor het rendement zo hoog mogelijk maken, wat uiteindelijk terug te zien valt in het rendement.

De nadelen van een vastgoedfonds

Het grootste nadeel van een vastgoedfonds is de afhankelijkheid.

Het rendement is namelijk vaak sterk afhankelijk van de economische groei van het land waarin het onroerend goed zich bevindt. Wanneer deze positief is valt er voor de fondsen meer te verdienen en omgekeerd.
Daarnaast kunnen internationale beleggers te maken krijgen met fluctuerende wisselkoersen welke van grote invloed op de uiteindelijke rendementen kunnen zijn.

Gepubliceerd/update op 30 juni 2010

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.