Beleggen in goud

Beleggen in goud

Goudprijs explosief gestegen

Goud wordt door veel beleggers als veilige haven beschouwd, door de jaren is gebleken dat goud een stabiele belegging is in economisch onzekere tijden.

Echter de laatste jaren is de goudprijs explosief gestegen waardoor er grote winsten behaald konden worden, hierdoor zijn steeds meer beleggers geïnteresseerd geraakt in beleggen in goud. Echter door deze grote bewegingen heeft goud een speculatief karakter gekregen waardoor enige ervaring of deskundigheid vereist is.

Goud is een edelmetaal dat ook veel als grondstof gebruikt wordt voor andere producten. Bij economische welvaart zal de vraag naar goud blijven stijgen vanuit de industrie. Doordat goudmijnen steeds leger raken zal de prijs waarschijnlijk hoog blijven. Zoals bij alle beleggingen is dit echter geen zekerheid.

Aankopen van goud

Beleggen in goud kan op verschillende manieren bijvoorbeeld het kopen van goudstaven, gouden sieraden, aandelen van goud verwerkingsbedrijven of andere financiële producten met daarbij als doel om na een bepaalde tijd winst te behalen door prijs of koersstijgingen. Er zijn in de loop van de tijd tal van financiële producten ontwikkeld waarmee u kunt inspelen op de goudkoers.

Het aankopen van  fysiek goud, goudstaven en sieraden kan bij gespecialiseerde bedrijven of particulieren, echter de prijs die gevraagd wordt ligt vaak boven de huidige goudprijs. Dit komt doordat er verwerkingskosten mee gemoeid zijn als kosten voor versmelting.

Het grote probleem bij deze manier van beleggen in goud is dat u zelf zorg moet dragen voor de opslag, verzekering en beveiliging. Ook moet u zelf een koper zoeken als u uw goud wilt verkopen. Deze zaken of delen ervan kunt u uitbesteden, maar daaraan zijn vaak kosten verbonden en dat heeft weer een negatieve invloed op het rendement. Een voordeel is daarentegen dat u ziet waarin u belegt.

Financiële producten om te beleggen in goud

De financiële branche heeft de afgelopen jaren diverse producten ontwikkeld waarmee u kunt inspelen op koersbewegingen goud.

Zo zijn er diverse certificaten en trackers beschikbaar waarmee u inspeelt op een stijging van de goudkoers, het voordeel hiervan is dat u wel belegt in goud maar het niet fysiek hoeft te bewaren.

Naast de bovengenoemde producten is het ook mogelijk om met een hefboom te speculeren op de koers van goud. Met deze producten is het mogelijk om met een vermenigvuldigfactor te speculeren op zowel een stijgende als een dalende goudkoers. Een gevaar bij deze producten is dat het eventuele verlies ook met dezelfde factor gaat, hierdoor is deze vorm niet geschikt voor de onervaren belegger.

Gepubliceerd/update op 14 juni 2011

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.