Banksparen voor pensioen

Banksparen voor pensioenBanksparen i.p.v. lijfrentepolis

Banksparen voor een pensioen kan winstgevender zijn dan het betalen van premie voor een lijfrentepolis.

Banksparen biedt een aantal fiscale voordelen, maar ook voorwaarden. Een van die voorwaarden is dat het geld alleen mag worden gebruikt voor de aflossing van een hypotheek of het aanvullen van een pensioen. Als het geld wordt gebruikt voor de aflossing van een hypotheek is het geld onbelast. Wanneer het wordt gebruikt voor het aanvullen van een pensioen, dan mag de inleg worden afgetrokken voor de belastingen.

Uit diverse vergelijkingen is gebleken dat banksparen meer oplevert dan een lijfrentepolis. Dit verschil kan variëren van 500 tot meer dan 60.000 euro. Uiteraard is dit verschil afhankelijk van factoren als de leef- en looptijd.

Verschil in opbrengsten uit banksparen

Door puur te kijken naar de opbrengsten van banksparen kan iemand die 25 jaar 4.000 euro per jaar door de juiste bank of verzekeringsmaatschappij te kiezen wel tot een kleine € 40.000 meer ontvangen door met de juiste partij in zee te gaan.
Uiteindelijk is de opbrengst van het banksparen het belangrijkst, want daar gaat het tenslotte om.

Bankspaarproducten en risicoprofielen

Het is mogelijk te kiezen uit allerlei risicoprofielen bij het kiezen van een bankspaarproduct.

Klanten kunnen zelf bepalen hoeveel risico ze ongeveer willen lopen. Dit kan variëren van geen risico met een spaarvariant, tot een risicovol product door op volatiele beleggingsfondsen te gokken.
De meeste banken bieden hun klanten de mogelijkheid om de laatste paar jaren minder risicovolle fondsen te kiezen, aangezien het dan inmiddels om een flinke som geld gaat.

Kosten bankspaarproducten

Het is belangrijk om de kosten van een bankspaarproduct in de gaten te houden. Het is op zich een vrij eenvoudig product, maar er dienen wel wat zaken te worden aangepast aan de persoonlijke situatie zoals de looptijd en het moment van uitkeren.

Er wordt vaak een adviseur in de arm genomen om deze zaken goed te regelen. De betaling van zo’n adviseur kan geschieden per uur of door middel van een provisie. Met een uurtarief is de klant vaak het beste af, een provisie lijkt goedkoop, maar kan behoorlijk oplopen.

Overstappen van een lijfrentepolis naar banksparen

Iemand die op het moment al een lijfrentepolis heeft kan niet zomaar overstappen naar banksparen. Op het eerste gezicht lijkt dit een aardige besparing en dat zal het gedurende de looptijd ook zeker zijn, maar de verzekeraar rekent vaak flinke kosten om de lijfrentepolis af te kunnen kopen. Hierdoor valt de uiteindelijke besparing vaak tegen.

Gepubliceerd/update op 7 september 2010

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.