Alternatieven voor sparen

Aternatieven voor sparenSparen levert niets op

Een veel gehoorde kreet de laatste jaren “Sparen levert niets op”, dat klopt momenteel met de lage rente en door de vermogensrendementsheffing kan uw rendement zelfs negatief zijn zeker als u ook nog eens rekening houdt met de inflatie.

Daar staat tegenover dat sparen wel één van de veiligste c.q. minst risico volle manier is van uw geld op zij zetten, zeker als u onder het depositogarantiestelsel blijft (max. € 100.000 per rekeninghouder per bank), zijn uw tegoeden bij een bank gegarandeerd.

Spaarrekening of deposito

Een deposito (geld vastzetten voor een langere tijd) geeft een hogere rente dan een vrij opneembare spaarrekening. U bent echter met een spaardeposito minder flexibel, want het is meestal niet mogelijk om het geld tussentijds op te nemen, dan wel is er een boete verschuldigd indien u tussentijds opneemt.
Verwacht u een stijging van de rente dan kan het verstandig zijn om uw geld niet al te lang vast te zetten om te kunnen profiteren van de rentestijging.

Obligaties

De meest voorkomende obligaties zijn de staatsleningen en bedrijfsobligaties. De rente op obligaties is over het algemeen hoger dan op spaarrekeningen aangezien u meer risico loopt. Een bedrijf of overheid (denk aan Griekenland) kan in de financiële problemen komen of zelfs failliet gaan, waarna u uw geld niet of slechts gedeeltelijk terugkrijgt.

Daar in tegen zijn obligaties wel tussentijds weer te verkopen. In tegenstelling tot aflossing tegen het einde van de looptijd (u krijgt dan 100% van uw inleg terug) krijgt u bij tussentijdse verkoop meer of minder dan de inleg terug. Of u meer of minder terug krijgt is mede afhankelijk van markt rente op dat moment, is de marktrente gedaald dan krijgt u vaak meer dan 100% voor uw obligatie, is de marktrente gestegen (beleggers kunnen inmiddels elders een hogere rente ontvangen op obligaties) dan ontvangt u minder dan 100% van uw inleg van de obligaties.

Beleggen

Beleggen kan eigenlijk is van alles, maar de meest voorkomende zijn aandelen, obligaties, onroerend goed, grondstoffen. Recent is daar ook het beleggen in (startende) ondernemers bijgekomen o.a. via crowdfunding.

Beleggen biedt kans op hogere rendementen, maar heeft ook een groter risico. In de regel wordt vaak gezegd “Hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico”. Een goede spreiding is van belang om de risico’s te beperken.

In de afgelopen decennia heeft beleggen een hoger rendement opgeleverd dan sparen, maar dat is uiteraard geen garantie voor de toekomst.

Aflossen hypotheek

Het aflossen van de hypotheek is het laatste alternatief dat we hier bespreken. Met name nu de hypotheekrente zelfs na belastingaftrek vaak hoger is dan de spaarrente is het (extra) aflossen een alternatief geworden. U heeft dan minder schulden en betaalt geen rendementsheffing meer over het gedeelte van uw spaargeld waarmee u de hypotheek aflost.

Het geld zit vervolgens echter wel vast in “stenen” en kunt u het geld pas weer in handen krijgen als u uw huis verkoopt of een nieuwe hogere hypotheek afsluit op uw huis (waar dan de rente niet van aftrekbaar is).

Uitgeven, schenken of goede doelen

Het geld kan natuurlijk altijd nog uitgegeven worden aan een vakantie, een nieuwe auto of uw huis verbouwen.

Tevens geven veel mensen tegenwoordig de voorkeur aan (fiscaal voordelig) schenken met warme hand in plaats van t.z.t. een erfenis achterlaten, ook goede doelen profiteren van deze ontwikkeling. Het geld bent u wel definitief kwijt.

Gepubliceerd/update op 1 december 2015

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.