Aftrekposten aangifte inkomstenbelasting

AftrekpostenAftrekposten

Met behulp van verschillende aftrekposten kunt u er voor zorgen dat u minder belasting hoeft te betalen of zelfs belasting terug krijgt. Wij geven u op deze pagina een overzicht van enkele veel voorkomende aftrekposten.

Eigen woning en hypotheek

Als u in het bezit bent van een eigen woning dan mag u de eventuele hypotheekrente die u betaald aftrekken van de belasting.

Let op, u mag alleen de rente van dat deel van de hypotheek dat is gebruikt voor de aanschaf, verbouwing of onderhoud van de woning of voor het afkopen van erfpacht (eigenwoningschuld) aftrekken. Daarnaast mogen de eventueel meegefinancierde kosten voor de verkrijging van de hypotheek als aftrekpost gebruikt worden. Voor afsluitkosten en andere kosten voor bemiddeling zijn maximale bedragen geformuleerd.

U mag voor 6 maanden vooruitbetaalde hypotheekrente aftrekken, dit kan erg gunstig zijn als u verwacht dat u in het nieuwe jaar minder inkomen heeft.
De rente is voor een periode van 30 jaar aftrekbaar en mag alleen afgetrokken worden mits de hypotheek voor bovengenoemde doeleinden is gebruikt.

Voor meer informatie en voorwaarden verwijzen wij u naar de website van de belastingdienst.

Aftrekbare ziektekosten

Voor sommige ziektekosten die u maakt kunt u gebruik maken van een extra aftrekpost. De volgende gemaakte specifieke zorggerelateerde uitgaven mag u aftrekken

– Geneeskundige en heelkundige hulp

– Medicijnen (voorgeschreven)

– Bepaalde hulpmiddelen (bijvoorbeeld een rolstoel)

– Kosten voor vervoer naar bijvoorbeeld de huisarts of ziekenhuis

– Dieet kosten

– Gezinshulp

– Kleding en beddengoed

– kosten die u maakt ten behoeve van een ziekenbezoek

De bovengenoemde kosten zijn aftrekbaar onder bepaalde voorwaarden, zoals bijvoorbeeld medisch voorschrift, voor een uitgebreide uitleg hierover verwijzen wij u naar de website van de belastingdienst.

Alimentatie aftrekken van de belasting

Bent u gescheiden en betaald u alimentatie, dan is de alimentatie die u betaald aan uw ex-partner aftrekbaar. De eventueel betaalde kinderalimentatie is niet aftrekbaar.

Aftrekbare studiekosten

Gemaakte studiekosten voor uw huidige of toekomstige beroep of kosten voor een EVC (extern verworven competentie) procedure zijn aftrekbaar.

De kosten zijn echter pas aftrekbaar als het totaal de EUR 500,- overschrijdt en is meestal gemaximeerd tot EUR 15.000,-. De drempel is voor zowel  u als uw fiscaal partner van toepassing. De kosten mogen dus niet bij elkaar opgeteld worden. Verder zijn er de volgende voorwaarden:

– de kosten zijn ten behoeve van een studie van u of van uw fiscaal partner

– studie of opleiding is ten behoeve van huidig of toekomstig beroep

– er is sprake van een te volgen of gevolgd leertraject onder begeleiding of toezicht

– er mag geen recht zijn op studiefinanciering

Gepubliceerd/update op 22 september 2011

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.