Afspraken in een samenlevingscontract

Afspraken samenlevingscontract

Samenwonen brengt een aantal zaken met zich mee, waarvan het verstandig kan zijn om daar nadere afspraken over te maken. Afspraken hierover kunnen het beste goed worden vastgelegd. Dit kan in een samenlevingscontract of samenlevingsovereenkomst.

Afspraken maken in een samenlevingscontract

Er zijn verschillende onderwerpen waarover afspraken kunnen worden gemaakt in een samenlevingscontract. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Financieel voorzien in elkaars levensonderhoud
  • De verdeling van huishoudelijke kosten
  • Het gebruik van persoonlijke bankrekeningen
  • De verdeling van de bezittingen bij een eventuele scheiding
  • De verdeling van de woning
  • Een verblijvingsbeding

De voorwaarden van een samenlevingscontract

Er bestaan een aantal voorwaarden voor het aangaan van een samenlevingscontract. Wanneer iemand onder curatele staat of nog niet meerderjarig is zal het niet mogelijk zijn om een samenlevingscontract op te stellen. Daarnaast dient een samenlevingscontract zich “aan de Wet” te houden. Wat er in het samenlevingscontract wordt gezet staat een ieder in principe vrij, zolang dit maar strookt met de Wet. De afspraken die worden gemaakt in het samenlevingscontract dienen altijd te worden nagekomen, het is namelijk een formele akte. Dit is met name van belang bij beëindiging van de relatie. In dit geval is een samenlevingscontract vaak de voornaamste houvast tussen de beide ex-partners.

Verblijvingsbeding

Tijdens een relatie kan het altijd voorkomen dat een van beide partners komt te overlijden. Het is niet per definitie geregeld dat de gemeenschappelijke bezittingen dan in handen vallen van de partner die overblijft. Dit valt te regelen in een verblijvingsbeding binnen het samenlevingscontract. Op deze manier krijgt de overblijvende partner automatisch het volledige eigendom over de gemeenschappelijke bezittingen.

Het opstellen van een samenlevingscontract

Om in aanmerking te komen voor bepaalde zaken, bijvoorbeeld partnerpensioenregeling, is het vaak nodig om een samenlevingscontract op te stellen bij een notaris. Verschillende instellingen eisen dit om hun services of producten te kunnen leveren. Daarnaast is het verstandig dit altijd bij een notaris te doen omdat de overeenkomst daarmee officieel wordt en het niet meer door derden “betwist” kan worden. Het is niet in alle gevallen verplicht en het brengt natuurlijk kosten met zich mee, maar gelet op vorenstaande is het in veel gevallen wel verstandig.

Een samenlevingscontract voor meer dan twee personen

Wanneer zich meerdere personen in een pand bevinden is het mogelijk een samenlevingscontract af te sluiten voor meer dan twee personen. Dit biedt een stukje zekerheid en het is hierbij niet verplicht dat de personen allemaal binnen hetzelfde huishouden vallen. Ook zonder een gemeenschappelijk huishouden biedt het een aantal voordelen waarvan zekerheid over de afwikkeling van zaken bij een eventueel conflict de belangrijkste is.

Gepubliceerd/update op 28 juni 2010

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.