Afkoop alimentatie

Afkoop alimentatieSnelle afwikkeling echtscheiding

Na een scheiding moet er een hoop gebeuren en is er vaak veel reden tot frustratie, met name over de financiële afwikkeling. Dit kan soms jaren duren en daarmee een voortslepende ergernis zijn.
De meeste problemen ontstaan over de wettelijk verplichte alimentatie, de plicht om te voorzien in de levensbehoeften van de ex-partner.

Afkoop alimentatie

Het is mogelijk om deze alimentatie af te kopen. De persoon die recht heeft op de alimentatie ontvangt dan in een keer een geldbedrag van alimentatieplichtige in plaats van elke maand de afgesproken bijdrage. Overigens is dit alleen mogelijk voor de partneralimentatie, kinderen dienen per maand ondersteund te worden in hun levensbehoeften.
Alimentatie is een verplichte regeling waardoor ex-partners nog jaren met elkaar te maken krijgen, soms het laatste waar deze op zitten te wachten. De alimentatie kan extra pijnlijk worden als er met ruzie uit elkaar is gegaan, ook dan kan afkoop van de alimentatie een goed alternatief zijn.

Afkoop alimentatie fiscaal aantrekkelijk

Het afkopen van de alimentatie kan een hoop emotionele problemen voorkomen, maar het kan ook fiscaal aantrekkelijk zijn.

Door in een keer de alimentatie af te kopen ontstaat er een hoge aftrekpost. Dit kan aantrekkelijk zijn wanneer er in een bepaald jaar een hoger fiscaal inkomen wordt verdiend in vergelijking met andere jaren. Het is natuurlijk ook mogelijk meerdere financieel goede jaren te gebruiken voor de afkoop van de alimentatie.

Fiscale gevolgen alimentatie ontvanger bij afkoop alimentatie

De alimentatie ontvanger dient fiscaal in één keer af te rekenen over het ontvangen bedrag en dit is in de meeste gevallen fiscaal zeer onvoordelig. Dit kan echter vrij eenvoudig worden opgelost.
Door het bedrag te gebruiken voor een lijfrentepolis kan er alsnog een maandelijkse uitkering worden geregeld om net als de betalende partner van de fiscale mogelijkheden te profiteren.
Het grote voordeel is zelfs dat u voor de betalingen niet meer afhankelijk bent van uw ex-partner en zijn financiële positie. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat deze zijn baan kwijt raakt en niet meer aan zijn alimentatie verplichtingen kan voldoen met alle gevolgen voor de alimentatie ontvanger.

Mogelijke nadelige gevolgen voor de alimentatie betaler

Het is echter niet altijd zo dat het afkopen van de alimentatie de meest gunstige oplossing is. Wanneer de ex-partner die de alimentatie ontvangt na een jaar gaat samenwonen vervalt het recht op alimentatie. Wanneer de betalende ex-partner dit bedrag in een keer heeft overgemaakt zal deze zich op z’n zachtst gezegd niet prettig voelen. Deze heeft dan een veel hoger bedrag betaalt dan dat er in totaal maandelijks vergoed zou zijn als de alimentatie niet was afgekocht.

Het is daarom altijd slim om de mogelijkheden door te laten rekenen door een deskundige. Deze zal de voor- en nadelen van het afkopen van de alimentatie helder kunnen benoemen en de risico’s kunnen inschatten die het afkopen van de alimentatie met zich meebrengen. De hoogte van de afkoopsom dienen de ex-partners uiteindelijk wel zelf overeen te komen.

Gepubliceerd/update op 6 september 2014

6 reacties
 1. w

  Stel ik koop de alimentatie af voor mijn ex partner. Als mijn ex partner na de scheiding, om welke reden dan ook, op bijstandniveau komt is het dan zo dat er alsnog op mij verhaalt gaat worden voor levensonderhoud?

 2. PF

  Ja, helaas is dat in de praktijk het geval. De onderhoudsplicht blijft namelijk binnen de twaalf jaars termijn van de alimentatie bestaan.
  De bijstanduitkeringsinstantie hoeft geen rekening te houden met afspraken welke u rondom de alimentatie met uw ex-partner heeft gemaakt en derhalve ook niet met de afkoop van de alimentatie.
  Kort gezegd voor de uitkeringsinstantie bestaat de afkoop van de alimentatie niet.

 3. Wendy

  Bij de overname van een huis en er is sprake van een schuld. En er wordt afgesproken dat er wordt afgezien van partneralimentatie, kan dit gezien worden of opgevoerd worden als afkoop/schenking?

  Wendy

 4. paul

  Maar… afkoop is voor de betaler toch niet altijd fiscaal voordelig.
  Stel ik verdien 65.000 per jaar, betaal daarover gemiddeld 20.000 belasting en premies.
  Jaarlijkse partnerallimentatie van 12.000 (zitr onder de 20.000 wat ik aan belasting betaal) kan ik nu aftrekken. De fiscus betaalt dan ca. 52 % mee.
  Als ik de jaarlijkse partnerallimentatie wil afkopen, voor zeg resterende 6 jaar, in lijfrente0vorm, dan betaal ik dus eenmalig 6 x 12 = 72.000 . De fiscus betaalt daaraan slechts 52 % van de eerste 20.000. Van de resterende 72 -/ – 20 = 52000 kan ik nu niet en later ook niet meer aftrekken.
  Dus… ik kan beter elk jaar apart betalen en aftrekken….. (of zie ik het verkeerd ?)

 5. paul

  Ik heb verder gegoogeld en zie het al. Het deel van de aftrek die ik in 1 jaar niet kan gebruiken (52.000 dus) , kan ik wel doorschuiven naar volgende jaren. Want dat restant persoonlijke aftrek blijft staan.

 6. linda

  Stel dat mijn nieuwe parter (onder huwlijksevoorwaarden) de partneralimentatie voor mijn ex afkoopt. Mag hij de alimentatie als aftrekpost gebruiken in zijn aangifte IB?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.