Addertjes bij goedkope lening

Goedkope leningMogelijke addertjes onder het gras bij een goedkope lening

Veel kredietverstrekkers proberen klanten te trekken met interessante aanbiedingen op televisie, in bladen en op internet.
Er zijn een aantal zaken waar goed op gelet dient te worden bij deze leningen.

Kleine lettertjes bij een lening

Het is een bekende uitspraak, maar letten op de kleine lettertjes is altijd van groot belang. Vaak adverteren de kredietverstrekkers met zeer gelukkig ogende stellen die een zeer goedkope en makkelijke lening hebben afgesloten.
De rente die wordt weergegeven is vaak een ‘vanaf prijs’ en de uiteindelijke kosten van de lening kunnen dus flink hoger uitvallen.

Daarnaast zijn de aanbiedingen uit de advertenties vaak maar tijdelijk van kracht. Het is gebruikelijk dat een rente waarmee gestunt wordt bijvoorbeeld maar een jaar geldig is. Na die periode wordt de normale rente van kracht, die vaak een stuk hoger ligt.

Verzekeringen in combinatie met een lening

Naast de rente op de lening zijn er vaak andere kostenposten verbonden aan een krediet.
Veel kredietverstrekkers sluiten ook direct andere producten af zoals een overlijdensrisicoverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. De lage rente die sommige kredietverstrekkers aanbieden wordt hiermee vereffend, de kosten van de verzekeringen lopen vaak flink op.

De Consumentenbond heeft geprobeerd de Tweede Kamer te overtuigen van het feit dat het beter zou zijn als kredietverstrekkers verplicht worden de werkelijke kosten, inclusief verzekering(en), te vermelden in plaats van de ‘lokkertjes’.
De kosten van zo’n verzekering zijn in sommige gevallen prima te rechtvaardigen. Het is soms nodig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten naast een lening, maar de kredietverstrekkers dienen dit dan wel te vermelden, want het is vaak onduidelijk.

Overige ‘addertjes’ bij een goedkope lening

Naast de verzekeringen willen kredietverstrekkers ook nog wel eens een rooskleurig beeld scheppen door te adverteren met een rente die alleen gehaald kan worden als deze aftrekbaar is voor de belastingen. De rente is alleen aftrekbaar als de lening gebruik wordt voor de aankoop, het onderhoud of de verbetering van de eigen woning. In alle andere gevallen is dit niet mogelijk en zal de rente uiteindelijk dus hoger uitvallen.

De looptijd is een andere factor waar rekening mee moet worden gehouden. Lage maandlasten bij een zeer lange looptijd betekenen uiteindelijk een lange betalingsverplichting en relatief hoge kosten.
Daarnaast is het boetevrij aflossen in veel gevallen niet mogelijk en kan er dus niet onder de betalingsverplichting uit worden gekomen.

Uiteindelijk is het belangrijk om een goed gesprek te voeren met de kredietverstrekker om duidelijkheid te scheppen over de lening. De eigen bank is daarbij tevens een goede gesprekspartner omdat deze op de hoogte is van uw huidige financiële situatie.

Gepubliceerd/update op 8 juli 2010

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.